Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Boloński garnek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Słynne danie z torebki do przygotowania we własnym zakresie, polecam ;)

Boloński garnek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Boloński garnek

 

  • 300g mięsa mielonego wieprzowego,
  • 250g pieczarek,
  • 400g pomidorów krojonych w puszce,
  • 300g makaronu penne,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 duża cebula,
  • 800ml bulionu,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1 łyżeczka bazylii,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego,
  • sól,
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Boloński garnek
Pieczarki obieramy, kroimy w plastry i smażymy na złoty kolor. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Szklimy ją na oleju, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Kolejno dodajemy mięso mielone i podsmażamy je. Następnie do mięsa dodajemy krojone pomidory w puszce i koncentrat pomidorowy, smażymy 1-2 minuty. Dodajemy podsmażone pieczarki i makaron i zalewamy całość bulionem. Dodajemy przyprawy i całość gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu do momentu aż makaron będzie miękki. Życzę smacznego :)
Boloński garnek
Pieczarki obieramy, kroimy w plastry i smażymy na złoty kolor
Boloński garnek
Kolejno dodajemy mięso mielone i podsmażamy je. Następnie do mięsa dodajemy krojone pomidory
Boloński garnek
Dodajemy podsmażone pieczarki i makaron i zalewamy całość bulionem.
Boloński garnek
Dodajemy przyprawy i całość gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu do momentu aż makaron będzie miękki.

Tagi:

mięso makaron