Sposób przygotowania:
Borowiacka polewka owocowo - warzywna
Owoce i grzyby oddzielnie namoczyć na 2 godziny.
Na rozgrzanej kuchence wstawić garnek z wodą, dodać namoczone grzyby i owoce, posolić i gotować do miękkości. Śmietanę, mąkę i jajko roztrzepać i wlać do gotującej się zupy, cały czas mieszając, aby się nie zwarzyła. Doprawić do smaku solą i cukrem. Pyszna zupa Wigilijna. Kiedyś jadano ją z gotowanymi ziemniakami.
Na rozgrzanej kuchence wstawić garnek z wodą, dodać namoczone grzyby i owoce, posolić i gotować do miękkości. Śmietanę, mąkę i jajko roztrzepać i wlać do gotującej się zupy, cały czas mieszając, aby się nie zwarzyła. Doprawić do smaku solą i cukrem. Pyszna zupa Wigilijna. Kiedyś jadano ją z gotowanymi ziemniakami.