Sposób przygotowania:
Borowikowa z kartoflaną wkładką
Do zrobienia tej zupy musimy dzień wcześniej namoczyć suszone borowiki w małym rondelku aż zmiękną. Następnie gotujemy je w tej samej wodzie. Marchewkę i seler obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach je zalewamy gorącą wodą, dodajemy sól do smaku i gotujemy w oddzielnym garnku. 1 cebulę drobno siekamy i smażymy na złoto na 1 łyżce oliwy i dodajemy do warzyw. Grzyby wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i drobno kroimy, wraz z wywarem dodajemy do włoszczyzny. 1 łyżkę mąki kartoflanej rozprowadzamy z 1/2 szklanki śmietany do zup i odrobiną wywaru i zagęszczamy zupę. Doprawiamy solą i pieprzem , jeszcze raz zagotowujemy. Przelewamy do miseczek.
Kartofle obieramy, myjemy, kroimy w ćwiartki, gotujemy je w osolonej wodzie. Boczek lub słoninę wędzoną (ja używałam boczku) kroimy w drobną kostkę, wytapiamy na patelni. Ugotowane kartofle odcedzamy, dusimy na pulchną masę. Przekładamy na talerzyki i polewamy gorącymi skwarkami i mieszamy kartofle,
Kartofle obieramy, myjemy, kroimy w ćwiartki, gotujemy je w osolonej wodzie. Boczek lub słoninę wędzoną (ja używałam boczku) kroimy w drobną kostkę, wytapiamy na patelni. Ugotowane kartofle odcedzamy, dusimy na pulchną masę. Przekładamy na talerzyki i polewamy gorącymi skwarkami i mieszamy kartofle,