p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Borowikowa z kartoflaną wkładką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Moja zupa z suszonych borowików z "dukanymi" kartoflami (tak mówi mój mąż na tak przygotowane kartofle)

Borowikowa z kartoflaną wkładką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Borowikowa z kartoflaną wkładką

 

  • 5 dag suszonych borowików,
  • 1 marchewka
  • 1/2 selera,
  • 1 szt. cebula,
  • 1/2 szkl. śmietany do zup,
  • 1 łyżka mąki kartoflanej,
  • do smaku sól i biały pieprz,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Składniki na "dukane" kartofle:
  • 1 kg karofle,
  • 15 dag słoniny wędzonej lub boczku,
  • 2 łyżeczki soli
  • ,
  • # 10 dag boczek wędzony

Sposób przygotowania:

Borowikowa z kartoflaną wkładką
Do zrobienia tej zupy musimy dzień wcześniej namoczyć suszone borowiki w małym rondelku aż zmiękną. Następnie gotujemy je w tej samej wodzie. Marchewkę i seler obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach je zalewamy gorącą wodą, dodajemy sól do smaku i gotujemy w oddzielnym garnku. 1 cebulę drobno siekamy i smażymy na złoto na 1 łyżce oliwy i dodajemy do warzyw. Grzyby wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i drobno kroimy, wraz z wywarem dodajemy do włoszczyzny. 1 łyżkę mąki kartoflanej rozprowadzamy z 1/2 szklanki śmietany do zup i odrobiną wywaru i zagęszczamy zupę. Doprawiamy solą i pieprzem , jeszcze raz zagotowujemy. Przelewamy do miseczek.
Kartofle obieramy, myjemy, kroimy w ćwiartki, gotujemy je w osolonej wodzie. Boczek lub słoninę wędzoną (ja używałam boczku) kroimy w drobną kostkę, wytapiamy na patelni. Ugotowane kartofle odcedzamy, dusimy na pulchną masę. Przekładamy na talerzyki i polewamy gorącymi skwarkami i mieszamy kartofle,
Borowikowa z kartoflaną wkładką
Przekładamy na talerzyki i polewamy gorącymi skwarkami,
Borowikowa z kartoflaną wkładką
Kartofle można włożyc do zupy lub nabierać naprzemiennie łyżką
Borowikowa z kartoflaną wkładką
Do osobnych miseczek rozlewamy zupe, obok stawiamy talerzyk z duszonymi kartoflami