gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Borówkowa niby szarlotka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo dobre ciasto. Polecam zrobić. Ciasto jest naprawdę wspaniałe... Borówki wzięłam z naszego ogrodu, są pyszne.

Borówkowa niby szarlotka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Borówkowa niby szarlotka

 

  • 70 dag mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 5 żółtek
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier wanilinowy
  • kostka margaryny
  • 2 duże łyżki śmietany 18%
  • 40 dag borówek

 

Sposób przygotowania:

Borówkowa niby szarlotka
CIASTO: mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito na stolnicę. Dodać cukier, zrobić rowek, wbić żółtka i dać margarynę. Całość wyrobić. Pod koniec dodać śmietanę. Wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną część ciasta rozwałkować na brytfannie, posypać borówkami (można lekko posypać cukrem), a następnie przełożyć drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Piec w 180 st. przez ok. 50 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Borówkowa niby szarlotka
Najpierw nalezy przygotować ciasto wg przepisu.
Borówkowa niby szarlotka
Ciasto rozwałkować i wyłożyć na brytfanne
Borówkowa niby szarlotka
Na ciasto wysypać umyte borówki. Można posypać cukrem
Borówkowa niby szarlotka
Drugą część ciasta rozwałkować, wyłożyć na borówki i piec w piekarniku.

Tagi:

szarlotka