Sposób przygotowania:
Borówkowa tarta rustykalnaETAP 1
CIASTO:
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Wykonujemy w niej kopczyk i dodajemy pozostałe składniki ciasta. Tak przygotowane zagniatamy
ETAP 2
Gotowe ciasto formujemy w kulkę i schładzamy około 30 -60 minut w lodówce.
ETAP 3
Schłodzone ciasto wykładamy na stolnice i wałkujemy na okrąg o średnicy około 40 cm. Środek ciasta posypujemy mąką ziemniaczaną.
ETAP 4
Na mąkę wykładamy przygotowane owoce. Wykładając borówkę delikatnie turlamy ją w kartoflance znajdującej się na cieście kruchym. Owoce wykładamy tak, by przy brzegu pozostał około 4 cm margines.
Pozostawione brzegi zawijamy do środka delikatnie je dociskając.
Zawinięte brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Zarówno brzegi jak i owoce posypujemy cukrem trzcinowym. Tarte wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 40-45 minut w 180°C.
Gotową tarte wyjmujemy i studzimy.
Deser podajemy sam lub w towarzystwie ulubionych lodów.
gusia1000