Sposób przygotowania:
Śliwkowa tarta rustykalnaETAP 1
 
Składniki ciasta wykładamy na stolnicę i zagniatamy. Gotowe ciasto przekładamy na talerzyk i schładzamy około 40 minut (w lodówce).
ETAP 2
 
Między czasie śliwki myjemy, dokładnie osuszamy i usuwamy z nich pestki. Cukierki odpakowujemy i przekrawamy wzdłuż na połowy.
ETAP 3
 
Schłodzone ciasto wykładamy na stolnice i delikatnie wałkujemy, tak by powstał okrąg o średnicy około 40 cm. Na środek ciasta wykładamy w równych odstępach cukierki.
ETAP 4
 
Jednocześnie pozostawiamy przy brzegu około 4 cm margines. Pokrojone śliwki wykładamy na cukierki.
ETAP 5
 
Brzegi ciasta zawijamy na owoce. Dociskamy je. Zawinięte smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Cukrem oraz cynamonem posypujemy śliwki. Tarte wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut w 180°C do zrumienienia. Gotową studzimy i podajemy. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
zewa