jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Borówkowe lody - pycha

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Zmiksowane świeże borówki amerykańskie nie dadzą tak ładnego koloru lodom. Ale jeśli wcześniej je podgrzejemy kolor wychodzi piękny!

Borówkowe lody - pycha Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Borówkowe lody - pycha

 

  • Składniki:
  • Około 400g borówki amerykańskiej
  • 300 ml smietanki30%,
  • ¾ szklanki mleka,
  • 3 łyżki gęstej śmietany,
  • Około 4 łyżki cukru,
  • 2 żółtka,
  • 1 jajko
  • Świeże owoce do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Borówkowe lody - pycha
Borówki przekładamy do garnka i dodajemy do nich połowę cukru. Tak przygotowane podgrzewamy na gazie około 7 minut. Borówka powinna puścić sok i zmięknąć. Tak przygotowany borówkowy sos pozostawiamy do ostygnięcia. Jajko oraz żółtka ubijamy na parze z pozostałym cukrem. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej wlewamy ubite jajka, a następnie dodajemy mleko oraz gęstą śmietanę. Miksujemy dokładnie. Na koniec dodajemy borówkowy mus. Ponownie całość dokładnie mieszamy. Lody można na koniec dosłodzić, ale niekoniecznie. Masę lodową przekładamy do zamrażalnika i mrozimy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Co około 0,5 godziny lody mieszamy.Gotowe porcjujemy, dekorujemy dowolnie i podajemy!!
Borówkowe lody - pycha
Borówki stawiamy na gazie i podgrzewamy do uzyskania konfiturki
Borówkowe lody - pycha
Śmietanę schłodzoną ubijamy. dodajemy do niej masę jajeczną
Borówkowe lody - pycha
W dalszej kolejności dodajemy ostudzoną konfiturkę
Borówkowe lody - pycha
Gotowa masę przekładamy do zamrażalnika.

Tagi:

jajko jajka lody