eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Borówkowiec Eli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszne ciasto z borówką amerykańską i pianą kisielową.

Borówkowiec Eli

Składniki:

Borówkowiec Eli

 

  • Ciasto:
  • 1 kostka margaryny Kasia
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Piana:
  • 5 białek
  • 2 kisiele porzeczkowe
  • 1 szklanka cukru

 

Sposób przygotowania:

Borówkowiec Eli
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto.1/3 zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika.Resztę ciasta rozwałkować i wyłożyć na blachę.Na ciasto wysypac równomiernie bułkę tartą.Borówki amerykańskie umyć i osuszyć.Białka ubić z cukrem na sztywną pianę,dodać suche kisiele i dalej ubijać.Ciasto nakłuć widelcem,posypac bułką tarta,wyłożyć borówki amerykńskie,ubitą pianę z kisielem i na wierzch potrzeć ciasto z zamrażalnika.Piec około 45 minut w temp.180 stopni C.Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.Smacznego!

Tagi:

ciasto tarta