SUPERPRZEPIS

Borówkowo- czekoladowe batony

  • 3
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 14
Borówkowo- czekoladowe batony Więcej zdjęć (3)

To pyszny, letni deser! Każdy skusi się na mniejszy lub większy kawałek takiego owocowego batonu!! POLECAM!!!

Składniki:

Borówkowo- czekoladowe batony

CIASTO:Blaszka 25x30 cm

  • 230 gram mąki,
  • 10 dag margaryny,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 3 żółtka,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

WIERZCH

Sposób przygotowania:

Borówkowo- czekoladowe batony

ETAP 1

Borówkowo- czekoladowe batony
Składniki ciasta zagniatamy

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta: żółtka, margarynę, proszek do pieczenia oraz cukier puder. Zagniatamy ciasto.

ETAP 2

Borówkowo- czekoladowe batony
Upieczone ciasto wyjmujemy z blaszki i studzimy

Gotowe wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Rozwałkowane przekładamy na przygotowaną blaszkę. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy do zrumienienia około 25 min w 180°C.
Po upieczeniu ciasto studzimy.

ETAP 3

Borówkowo- czekoladowe batony
masło rozpuszczamy wraz z połamaną czekoladą

Borówkę przepłukujemy i dokładnie osuszamy. Musi być idealnie sucha!
Do garnka przekładamy masło. Dodajemy do niego połamaną czekoladę i mleko. Całość podgrzewamy na małym ogniu.

ETAP 4

Borówkowo- czekoladowe batony
Do płynnej czekolady dodajemy borówki

Gdy składniki się rozpuszczą i połączą zdejmujemy garnek z ognia. Do lekko przestudzonej czekolady wsypujemy borówkę. Masę delikatnie mieszamy, by owoce się nie rozpadły.

ETAP 5

Borówkowo- czekoladowe batony
Czekoladę wraz z borówkami wykładamy równą warstwą na ciasto!

Gotową wykładamy na upieczone ciasto kruche. Po rozprowadzeniu polewy czekoladowo- borówkowej deser wstawiamy do lodówki na około 2 godzimy.
Po tym czasie (gdy czekolada zastygnie) ciasto wyjmujemy i dzielimy na zgrabne batony!.