Sposób przygotowania:
Borówkowo- czekoladowe batonyETAP 1
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta: żółtka, margarynę, proszek do pieczenia oraz cukier puder. Zagniatamy ciasto.
ETAP 2
Gotowe wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Rozwałkowane przekładamy na przygotowaną blaszkę. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy do zrumienienia około 25 min w 180°C.
Po upieczeniu ciasto studzimy.
ETAP 3
Borówkę przepłukujemy i dokładnie osuszamy. Musi być idealnie sucha!
Do garnka przekładamy masło. Dodajemy do niego połamaną czekoladę i mleko. Całość podgrzewamy na małym ogniu.
ETAP 4
Gdy składniki się rozpuszczą i połączą zdejmujemy garnek z ognia. Do lekko przestudzonej czekolady wsypujemy borówkę. Masę delikatnie mieszamy, by owoce się nie rozpadły.
ETAP 5
Gotową wykładamy na upieczone ciasto kruche. Po rozprowadzeniu polewy czekoladowo- borówkowej deser wstawiamy do lodówki na około 2 godzimy.
Po tym czasie (gdy czekolada zastygnie) ciasto wyjmujemy i dzielimy na zgrabne batony!.
LauraLaura
ciasteczka
mocsłodkości