Sposób przygotowania:
Czekoladowy torcik z malinową piankąETAP 1:
W jednym naczyniu przesiać suche składniki, czyli mąkę z kakao i spulchniaczami. W drugim naczyniu roztrzepać trzepaczką jajka z cukrem, olejem i jogurtem.
Połączyć zawartość obu naczyń i mieszając wlewać ciepły napar z kawy. Na końcu wmieszać startą na tarce jarzynowej czekoladę.
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Na dno formy o średnicy 25 cm położyć papier do pieczenia i wlać ciasto.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec przez ok 45 min. Wystudzić.
Ciasto wyrównać ścinając wierzch. Rozkruszyć, a resztę przekroić na dwa blaty.
Pianka malinowa
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić.
Maliny razem z cukrem przełożyć do garnuszka. Dusić, aż puszczą sok i zmiksować blenderem.
Przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek. Wlać ponownie do garnuszka i zagotować.
Dodać żelatynę i mieszać, aż się rozpuści. Wystudzić.
ETAP 3:
Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno i delikatnie łączyć z zimnym musem malinowym.
Piankę wyłożyć na blat ciasta czekoladowego i nałożyć drugie ciasto.
Odstawić do zastygnięcia.
Serowy krem
Galaretkę rozpuścić we wrzącej wodzie i wystudzić. Ricottę zmiksować i wlać zimną galaretkę.
Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno i dodawać do gęstej ricotty. Dokładnie wymieszać i wylać na schłodzone ciasto.
Wyrównać krem serowy i wyłożyć odłożone okruchy ciasta. Lekko docisnąć.
Ciasto schłodzić, a przed podaniem udekorować świeżymi malinami. Smacznego :)
SylaUla
iziona
AldiNonia