ziutula

ziutula

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 189]

Borówkowy sernik pieczony na herbatnikach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sernik jest łatwy, szybki, smaczniutki, mocno wilgotny i jednocześnie delikatny, pieczony jest na spodzie z herbatników.

Borówkowy sernik pieczony na herbatnikach Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Borówkowy sernik pieczony na herbatnikach

 

  • jajka 7 sztuk "M",
  • cukier 1 szklanka,
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie,
  • twaróg 1 kg wiaderko,
  • jogurt grecki gęsty 380 ml,
  • budyń waniliowy 1 opakowanie,
  • kasza manna 2 łyżki,
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka,
  • borówka 5 szklanek,
  • herbatniki 200 gram,
  • lukier: cukier puder 3/4 szklanki,
  • jogurt 2 - 3 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Borówkowy sernik pieczony na herbatnikach

ETAP 1:

Borówkowy sernik pieczony na herbatnikach
Ucierać do białości jak na kogel mogel.

Składniki temperatura pokojowa: jajka, cukier, cukier wanilinowy utrzeć mikserem do białości.

ETAP 2:

Borówkowy sernik pieczony na herbatnikach
Mikserem połączyć nie za długo składniki.

Do masy wsypać budyń, mąkę ziemniaczaną. kaszę manną, dodać twaróg z wiaderka i jogurt, mikserem połączyć składniki.

ETAP 3:

Borówkowy sernik pieczony na herbatnikach

Do masy wsypać 3 szklanki opłukanych borówek i mikserem wszystko zmiksować.

ETAP 4:

Borówkowy sernik pieczony na herbatnikach

Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, na dnie rozłożyć podwójną warstwę herbatników, wylać sernik na herbatniki.

ETAP 5:

Borówkowy sernik pieczony na herbatnikach

Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, sernik piec około 60 minut, w formie zostawić do wystudzenia, najlepiej całą noc.

ETAP 6:

Borówkowy sernik pieczony na herbatnikach

Lukier: cukier puder utrzeć z jogurtem na nie za gęsty lukier, wymieszać z borówkami i wyłożyć na sernik, schować do lodówki.

Tagi:

sernik deser