czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 300]

Sernik borówkowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Biszkoptowy spód, borówkowa masa serowa, owoce i galaretka to idealne połączenie w serniku na zimno.

Sernik borówkowy

Składniki:

Sernik borówkowy

 

  • 1 kg sera na sernik
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 kg borówki amerykańskiej
  • 4 łyżki żelatyny
  • 1 galaretka
  • 1 opakowanie biszkoptów

Sposób przygotowania:

Sernik borówkowy
Borówki umyć i osuszyć na sitku. Połowę wsypać do garnka, rozgnieść i zagotować, a następnie zmiksować blenderem, gotować jeszcze 5 minut, wsypać żelatynę. Mieszać do jej rozpuszczenia. Wystudzić.



Śmietaną kremówkę zmiksować na puch z cukrem pudrem, połączyć z serem z wiaderka, a następnie wlać wystudzony mus borówkowy i resztą owoców. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć biszkoptami i zalać masą serowo-owocową. Na wierzchu rozsypać resztę borówek. Całość zalać wystudzoną, tężejącą galaretką. Sernik schłodzić przez kilka godzin, do całkowitego stężenia. Smacznego :)