Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Botwina duszona, z serem kozim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Botwina bardzo traci na objętości więc jeden pęczek to właściwie porcja dla jednej osoby jeśli ma być samodzielnym daniem

Botwina duszona, z serem kozim Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Botwina duszona, z serem kozim

 

  • 1 pęczek młodej botwiny
  • 5 gałązek koperku
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka kropli soku z cytryny
  • do smaku: sól, cukier, pieprz mielony
  • 1 - 2 łyżki miękkiego sera koziego

Sposób przygotowania:

Botwina duszona, z serem kozim
botwinę dokładnie wypłukałam, malutkie buraczki można potraktować szczoteczką żeby pozbyć się ziemi. Osączyłam dobrze i pokroiłam - burek i koperek. Na patelni rozpuściłam masło, wrzuciłam pokrojone buraczki i czosnek, chwilę smażyłam. Dorzuciłam resztę czyli liście z łodyżkami. Doprawiłam kilkoma kroplami soku z cytryny, szczyptą soli, cukru i pieprzu. Smażyłam dosłownie chwilę. Posypałam koperkiem i wyłożyłam na talerz. Pos
Botwina duszona, z serem kozim
botwinę trzeba dokładnie umyć, malutkie buraczki można wyszorować szczoteczką
Botwina duszona, z serem kozim
cały pęczek posiekałam - buraczki oddzielnie bo będą się smażyły chwilę dłużej
Botwina duszona, z serem kozim
posiekałam także obrany czosnek i świeży koperek
Botwina duszona, z serem kozim
całość smażyłam właściwie tylko kilka chwil bo młode warzywa nie potrzebują dłuższej obróbki

Tagi:

sery ser