dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Botwina wg dominika1987

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Botwinka- czyli zupa z młodych buraczków.

Botwina wg dominika1987

Składniki:

Botwina wg dominika1987

 

  • 40 dag botwiny (2 pęczki młodych buraczków z liśćmi)
  • 20 dag cielęciny z kością
  • 25 dag włoszczyzny
  • 1 i 1/2 l wody
  • ocet (3%) lub kwasek cytrynowy
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 dag mąki
  • 1/4 l kwasu burakowego
  • sól
  • cukier
  • 2 jajka
  • 1 łyżka siekanej zieleniny (koperek, szczypiorek, pietruszka)

Sposób przygotowania:

Botwina wg dominika1987
Kości opłukać, zalać zimną wodą, gotować 30 minut. Włożyć mięso, osolić, razem gotować. Pod koniec dodać warzywa, ugotować do miękkości. Jajka umyć, ugotować na twardo. Botwinę bardzo starannie opłukać pod bieżącą wodą, pokroić w paski, ugotować w niedużej ilości lekko zakwaszonej wody pod przykryciem. Wywar przecedzić, podprawić mąką rozmieszaną z 1/8 l zimnego wywaru. Zagotować, połączyć ze śmietaną, dodać kwas burakowy, włożyć ugotowaną botwinę i mięso pokrojone w kostkę. Przyprawić do smaku solą, cukrem, octem lub kwaskiem cytrynowym, wsypać koperek, pietruszkę i siekany szczypiorek. Podawać z jajami ugotowanymi na twardo, pokrojonymi w ćwiartki lub talarki.

Tagi:

jajko jajka