kasienka26

kasienka26

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Botwinczaki - gołąbki w botwince

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Mini gołąbki w liściach młodych buraków świetnie sprawdzają się jako imprezowa przekąska, tylko należy przyrządzić dużą ilość bo znikają w mgnieniu oka ;)

Botwinczaki - gołąbki w botwince Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Botwinczaki - gołąbki w botwince

 

  • 1 pęczek botwiny
  • 25 dag szynki wieprzowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mały pęczek szczypioru
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 0,5 łyżeczki soli
  • świeżo mielony pieprz do smaku
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Botwinczaki - gołąbki w botwince
Mięso z szynki wieprzowej mielimy. Czosnek obieramy i drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Do mielonego mięsa wrzucamy posiekany czosnek, posiekany szczypior, majeranek, pieprz oraz sól i wszystko wyrabiamy na jednolitą masę. Przygotowujemy liście botwiny: listki botwiny myjemy i delikatnie miażdżymy ręką unerwienie liścia dzięki czemu staną się bardziej elastyczne. Z masy mięsnej formujemy podłużne, małe wałeczki i delikatnie ja spłaszczamy. Umieszczamy porcję mięsa na liściu i zawijamy. Gdy zawiniemy już wszystkie "gołąbki" umieszczamy je na patelni z rozgrzanym olejem i przykrywamy. Smażymy z każdej strony. Gdy będą już usmażone są gotowe do podania. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. SMACZNEGO!
Botwinczaki - gołąbki w botwince
Mięso mielimy, czosnek i szczypior drobno siekamy, dodajemy majeranek, sól oraz pieprz i mieszamy
Botwinczaki - gołąbki w botwince
Liście botwiny myjemy i miażdżymy unerwienie
Botwinczaki - gołąbki w botwince
Na każdym listku umieszczamy porcję mięsa i zawijamy
Botwinczaki - gołąbki w botwince
Smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju