Sposób przygotowania:
Botwinczaki - gołąbki w botwince
Mięso z szynki wieprzowej mielimy. Czosnek obieramy i drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Do mielonego mięsa wrzucamy posiekany czosnek, posiekany szczypior, majeranek, pieprz oraz sól i wszystko wyrabiamy na jednolitą masę. Przygotowujemy liście botwiny: listki botwiny myjemy i delikatnie miażdżymy ręką unerwienie liścia dzięki czemu staną się bardziej elastyczne. Z masy mięsnej formujemy podłużne, małe wałeczki i delikatnie ja spłaszczamy. Umieszczamy porcję mięsa na liściu i zawijamy. Gdy zawiniemy już wszystkie "gołąbki" umieszczamy je na patelni z rozgrzanym olejem i przykrywamy. Smażymy z każdej strony. Gdy będą już usmażone są gotowe do podania. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. SMACZNEGO!