eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Botwinkowe gołąbki Eli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszne gołąbki z mięsno-serowo-buraczkowym nadzieniem zawiniętym w liście botwinki i gotowanymi na parze.

Botwinkowe gołąbki Eli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Botwinkowe gołąbki Eli

 

  • 1 pęczek dużych liści botwinki
  • 2 buraczki z botwinki
  • 10 dkg sera żółtego
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki ugotowanego ryżu
  • 15 dkg mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Botwinkowe gołąbki Eli
1.Liście botwinki umyć,odciąć łodyżki,zalać wrzątkiem i sparzyć. Wyjąć liście z wrzątku,włożyć do zimnej wody i odsączyć. 2.Buraczki obrać,umyć i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. 3. Ser żółty zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. 4.Cebulę obrać i posiekać drobno. 5.Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. 6.Do miski włożyć mięso,ugotowany ryż,ser,buraczek,cebulę,czosnek,jajko,przyprawić solą,pieprzem i wyrobić masę. 7.Liście botwinki rozłożyć na blacie. Na liście rozłożyć farsz i zwijać gołabki. 8.Gołąbki włożyć do garnka do gotowania na parze. Gotować gołąbki około 20 minut od zagotowania wody. 9.Ja podałam do gołąbków botwinkowych sos botwinkowo serowy https://gotujmy.pl/sos-botwinkowo-serowy-eli,przepisy-sery-przepis,215004.html
Botwinkowe gołąbki Eli
Liście botwinki i buraczki umyć i osączyć.
Botwinkowe gołąbki Eli
Do miski włożyć mięso,ugotowany ryż,ser,buraczek,cebulę,czosnek i jajko..
Botwinkowe gołąbki Eli
Składniki farszu doprawić solą,pieprzem i wyrobić masę.
Botwinkowe gołąbki Eli
Liście botwinki rozłożyć na blacie. Na liście rozłożyć farsz i zwijać gołabki.