Sposób przygotowania:
Botwinkowe gołąbki Eli
1.Liście botwinki umyć,odciąć łodyżki,zalać wrzątkiem i sparzyć. Wyjąć liście z wrzątku,włożyć do zimnej wody i odsączyć. 2.Buraczki obrać,umyć i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. 3. Ser żółty zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. 4.Cebulę obrać i posiekać drobno. 5.Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. 6.Do miski włożyć mięso,ugotowany ryż,ser,buraczek,cebulę,czosnek,jajko,przyprawić solą,pieprzem i wyrobić masę. 7.Liście botwinki rozłożyć na blacie. Na liście rozłożyć farsz i zwijać gołabki. 8.Gołąbki włożyć do garnka do gotowania na parze. Gotować gołąbki około 20 minut od zagotowania wody. 9.Ja podałam do gołąbków botwinkowych sos botwinkowo serowy https://gotujmy.pl/sos-botwinkowo-serowy-eli,przepisy-sery-przepis,215004.html