margolata

margolata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 169]

Botwinka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sezonowa zupka ucieszy podniebienia :)

Botwinka

Składniki:

Botwinka

 

Sposób przygotowania:

Botwinka
Botwinkę opłukujemy i oczyszczamy. Listki i łodyżki kroimy w paseczki a buraczki kroimy w cienkie pół talarki (jeśli są większe to część ścieram na tartce a część kroje). Zalewamy wodą tak żeby przykryła wszystko i dodajemy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i ząbek czosnku. Gotujemy 15-20 min następnie zalewamy rosołem (przepis na Rosół Waldzia)

(  https://gotujmy.pl/rosol-waldzia,przepisy,61399.html  )

Gotujemy jeszcze parę minut następnie dodajemy kilka łyżek koncentratu czerwonego barszczu Krakus (wzmocni kolor i smak). Zagęszczamy łyżką mąki i jogurtu naturalnego lub śmietany. Na koniec wsypujemy szczyptę majeranku. Można podać zupę z ugotowanymi ziemniakami okoszonymi cebulką na osobnym talerzu. Smacznego.