Sposób przygotowania:
Botwinka
Botwinkę opłukujemy i oczyszczamy. Listki i łodyżki kroimy w paseczki a buraczki kroimy w cienkie pół talarki (jeśli są większe to część ścieram na tartce a część kroje). Zalewamy wodą tak żeby przykryła wszystko i dodajemy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i ząbek czosnku. Gotujemy 15-20 min następnie zalewamy rosołem (przepis na Rosół Waldzia)
( https://gotujmy.pl/rosol-waldzia,przepisy,61399.html )
Gotujemy jeszcze parę minut następnie dodajemy kilka łyżek koncentratu czerwonego barszczu Krakus (wzmocni kolor i smak). Zagęszczamy łyżką mąki i jogurtu naturalnego lub śmietany. Na koniec wsypujemy szczyptę majeranku. Można podać zupę z ugotowanymi ziemniakami okoszonymi cebulką na osobnym talerzu. Smacznego.
( https://gotujmy.pl/rosol-waldzia,przepisy,61399.html )
Gotujemy jeszcze parę minut następnie dodajemy kilka łyżek koncentratu czerwonego barszczu Krakus (wzmocni kolor i smak). Zagęszczamy łyżką mąki i jogurtu naturalnego lub śmietany. Na koniec wsypujemy szczyptę majeranku. Można podać zupę z ugotowanymi ziemniakami okoszonymi cebulką na osobnym talerzu. Smacznego.