Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Botwinka na boczku wędzonym z jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Botwinka to jedna z sezonowych zup, którą można podawać jako samodzielne danie na obiad. Wędzony boczek tym bardziej podkreśla smak.

Botwinka na boczku wędzonym z jajkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Botwinka na boczku wędzonym z jajkiem

 

Sposób przygotowania:

Botwinka na boczku wędzonym z jajkiem
Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć przez chwilkę na patelni. Ważne, aby nie był zbyt tłusty. Marchewkę, pietruszkę, selera pokroić i smażyć na patelni, na której był boczek. Wszystko przełożyć do garnka. Zalać bulionem. Równie dobrze może to być zwykła woda, bo boczek nada aromatu i tłustości zupie. Gotować ok 15min. Umytą botwinkę posiekać razem z buraczkami i chwilę podsmażyć na tej samej patelni. Włożyć do gotujących się warzyw. Przyprawić i kiedy botwinka zmięknie zaprawić śmietaną. Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo lub/i ziemniakami. Smacznego!
Botwinka na boczku wędzonym z jajkiem
Warzywa pokrojone podsmażyć chwilę na patelni.
Botwinka na boczku wędzonym z jajkiem
Botwinkę pokroić i podsmażyć na patelni, aż zmniejszy swoją objętość.
Botwinka na boczku wędzonym z jajkiem
Warzywa zalać bulionem i gotować przez 15min.
Botwinka na boczku wędzonym z jajkiem
Na końcu dodać botwinkę i gotować, aż zmięknie.

Tagi:

jajko jajka