edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Botwinka na wywarze warzywnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 22

Gotując botwinkę dodaję do wywaru pokrojonego zeszłorocznego buraka. Dzięki temu zupa ma bardziej intensywny smak, a domownicy nie narzekają na dużą ilość pływających liści.

Botwinka na wywarze warzywnym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Botwinka na wywarze warzywnym

WYWAR

PONADTO

  • pęczek botwinki
  • sok z cytryny
  • szczypta cukru
  • posiekany koperek

DO PODANIA

  • ugotowane na twardo jajka – 1 na osobę
  • pieczone ziemniaki lub frytki

Sposób przygotowania:

Botwinka na wywarze warzywnym
Buraka dokładnie wyszorować, obrać ze skórki i pokroić w słupki. Marchew, selera i pietruszkę obrać, opłukać, również pokroić w słupki. Pora opłukać. Buraka i włoszczyznę zalać zimną wodą, dodać przyprawy, doprowadzić do wrzenia, posolić do smaku i gotować na małym ogniu do miękkości.

Przecedzić.

Botwinkę dokładnie umyć, usunąć nieładne liście, część korzeniową oskrobać i drobno posiekać razem z łodyżkami, liście pokroić w paski. Posiekana botwinkę zalać przecedzonym wywarem, ugotować do miękkości, doprawić do smaku sokiem z cytryny i szczyptą cukru (ewentualnie dosolić).

Ugotowane na twardo jajka obrać ze skorupek, przekroić na pół. Do każdego talerza włożyć jedno jajko, zupę posypać posiekanym koperkiem.

Pieczone ziemniaki podać osobno. 
Botwinka na wywarze warzywnym
Z buraka i włoszczyzny ugotować esencjonalny wywar.
Botwinka na wywarze warzywnym
Botwinkę opłukać, dobrze oczyścić, rozdrobnić.
Botwinka na wywarze warzywnym
Botwinkę zalać przecedzonym wywarem warzywnym.

Tagi:

zupa warzywa