Sposób przygotowania:
Botwinka na wywarze warzywnym
Buraka dokładnie wyszorować, obrać ze skórki i pokroić w słupki. Marchew, selera i pietruszkę obrać, opłukać, również pokroić w słupki. Pora opłukać. Buraka i włoszczyznę zalać zimną wodą, dodać przyprawy, doprowadzić do wrzenia, posolić do smaku i gotować na małym ogniu do miękkości.
Przecedzić.
Botwinkę dokładnie umyć, usunąć nieładne liście, część korzeniową oskrobać i drobno posiekać razem z łodyżkami, liście pokroić w paski. Posiekana botwinkę zalać przecedzonym wywarem, ugotować do miękkości, doprawić do smaku sokiem z cytryny i szczyptą cukru (ewentualnie dosolić).
Ugotowane na twardo jajka obrać ze skorupek, przekroić na pół. Do każdego talerza włożyć jedno jajko, zupę posypać posiekanym koperkiem.
Pieczone ziemniaki podać osobno.
Przecedzić.
Botwinkę dokładnie umyć, usunąć nieładne liście, część korzeniową oskrobać i drobno posiekać razem z łodyżkami, liście pokroić w paski. Posiekana botwinkę zalać przecedzonym wywarem, ugotować do miękkości, doprawić do smaku sokiem z cytryny i szczyptą cukru (ewentualnie dosolić).
Ugotowane na twardo jajka obrać ze skorupek, przekroić na pół. Do każdego talerza włożyć jedno jajko, zupę posypać posiekanym koperkiem.
Pieczone ziemniaki podać osobno.