Sposób przygotowania:
Botwinka ze szpinakiem
Botwinkę umyć i drobno usiekać w paseczki. Rzodkiewki i ogórek pokroić na plasterki ( część odłożyć ( tak 1/3 ) .Marchew pokroić w plasterki . W woku lub na dużej patelni rozgrzać masło i olej -wrzucić marchew i smażyć mieszając .Dołożyć botwinkę, ogórki i rzodkiewkę - smażyć 3 minuty. Dodać szpinak( pokrojony w paseczki ( lub kawałek mrożonego ) i smażyć jeszcze 3 minuty .Przełożyć do garnka , zaleć wodą - lekko osolić . Gotować na małym gazie 10 minut. Wsypać barszcz czerwony . Zmieszać z jogurtem .( jogurt najpierw zahartować gorącą zupą . Dodać koper , pozostawione rzodkiewki i ogórek ( surowe ) . Doprawić do smaku cukrem , przyprawą do zup . Podawać z ziemniakami okraszonymi boczkiem , posypany szczypiorem i koprem .Używam do botwinki koncentratu buraczanego lub barszczu w proszku traktując je jako przyprawę . To taka wersja bez mięsna ni to botwinki ni to chłodniku . Wzbogacona smakiem szpinaku .