Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Botwinka ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Sezon na botwinkę i nowalijki w pełni - trzeba to wykorzystać.

Botwinka ze szpinakiem  Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Botwinka ze szpinakiem

 

  • 2 marchewki młode
  • gałązka natki pietruszki
  • kawałek listka ogrodowego maggi
  • kawałek liścia selera
  • 1 pęczek botwinki z buraczkami wielkości orzecha
  • 8 dużych rzodkiewek
  • 10 dag szpinaku ( liście lub zamrożony )
  • 1 ogórek
  • ½ pęczka koperku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżki pokrojonego szczypiorku
  • pieprz mielony
  • 1 szklanka jogurtu gęstego
  • cukier
  • 2 szklanki wody
  • sól
  • 1 łyżka Barszczu czerwonego ekspresowego Knorra
  • przyprawa do zup i sosów w płynie ( Knorra )
  • ziemniaki ugotowane ( gorące )
  • skwarki z wędzonego boczku do kraszenia ( w wersji jarskiej podsmażona cebulka )

 

Sposób przygotowania:

Botwinka ze szpinakiem
Botwinkę umyć i drobno usiekać w paseczki. Rzodkiewki i ogórek pokroić na plasterki ( część odłożyć ( tak 1/3 ) .Marchew pokroić w plasterki . W woku lub na dużej patelni rozgrzać masło i olej -wrzucić marchew i smażyć mieszając .Dołożyć botwinkę, ogórki i rzodkiewkę - smażyć 3 minuty. Dodać szpinak( pokrojony w paseczki ( lub kawałek mrożonego ) i smażyć jeszcze 3 minuty .Przełożyć do garnka , zaleć wodą - lekko osolić . Gotować na małym gazie 10 minut. Wsypać barszcz czerwony . Zmieszać z jogurtem .( jogurt najpierw zahartować gorącą zupą . Dodać koper , pozostawione rzodkiewki i ogórek ( surowe ) . Doprawić do smaku cukrem , przyprawą do zup . Podawać z ziemniakami okraszonymi boczkiem , posypany szczypiorem i koprem .Używam do botwinki koncentratu buraczanego lub barszczu w proszku traktując je jako przyprawę . To taka wersja bez mięsna ni to botwinki ni to chłodniku . Wzbogacona smakiem szpinaku .
Botwinka ze szpinakiem
Etap 1
Botwinka ze szpinakiem
Etap 2