Sposób przygotowania:
Botwinka z pomidorami i szczawiem
Do zupy można użyć czystego wywaru z drobiu albo rozcieńczonego wodą (1:1) rosołu z urczaka.
Do wywaru gorącego wywaru dodać włoszczyznę drobno pokrojoną albo posiekaną malakserem, młode ziemniaki pokrojone w kostkę oraz jarzynkę do smaku.
Gotować do miękkości jarzyn.
W tym czasie przebrać i opłukać botwinkę oraz szczaw, osączyć i osobno pokroić.
Do zupy dodać botwinkę, gotować ok. 6-8 minut, następnie wlać siekane pomidory z puszki razem z zalewą. Podgotować ok. 10 minut na niewielkim płomieniu i na koniec dodać pokrojony szczaw. Kiedy się kilka minut podgotuje doprawić zupę wyciśniętym czosnkiem, solą lub płynną przyprawą do zup i pieprzem.
Zupę na talerzach można zabielić śmietaną.
Do wywaru gorącego wywaru dodać włoszczyznę drobno pokrojoną albo posiekaną malakserem, młode ziemniaki pokrojone w kostkę oraz jarzynkę do smaku.
Gotować do miękkości jarzyn.
W tym czasie przebrać i opłukać botwinkę oraz szczaw, osączyć i osobno pokroić.
Do zupy dodać botwinkę, gotować ok. 6-8 minut, następnie wlać siekane pomidory z puszki razem z zalewą. Podgotować ok. 10 minut na niewielkim płomieniu i na koniec dodać pokrojony szczaw. Kiedy się kilka minut podgotuje doprawić zupę wyciśniętym czosnkiem, solą lub płynną przyprawą do zup i pieprzem.
Zupę na talerzach można zabielić śmietaną.