Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 340]

Botwinka z pomidorami i szczawiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Botwinka w niecodziennej wersji - tym razem z dodatkiem konserwowanych pomidorów, zakwaszana szczawiem.

Botwinka z pomidorami i szczawiem

Składniki:

Botwinka z pomidorami i szczawiem

 

Sposób przygotowania:

Botwinka z pomidorami i szczawiem
Do zupy można użyć czystego wywaru z drobiu albo rozcieńczonego wodą (1:1) rosołu z urczaka.

Do wywaru gorącego wywaru dodać włoszczyznę drobno pokrojoną albo posiekaną malakserem, młode ziemniaki pokrojone w kostkę oraz jarzynkę do smaku.

Gotować do miękkości jarzyn.

W tym czasie przebrać i opłukać botwinkę oraz szczaw, osączyć i osobno pokroić.

Do zupy dodać botwinkę, gotować ok. 6-8 minut, następnie wlać siekane pomidory z puszki razem z zalewą. Podgotować ok. 10 minut na niewielkim płomieniu i na koniec dodać pokrojony szczaw. Kiedy się kilka minut podgotuje doprawić zupę wyciśniętym czosnkiem, solą lub płynną przyprawą do zup i pieprzem.

Zupę na talerzach można zabielić śmietaną.