lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Botwinka na smażonych warzywach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Uwielbiam pichcić i zmienić wszystko co spotkam na swojej drodze . Chodzi o gotowanie pieczenie czy smażenie , żeby było jasne :) Na dzisiaj przygotowałam warzywa oraz włoszczyznę z kostki- dziwnie brzmi ??

Botwinka na smażonych warzywach Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Botwinka na smażonych warzywach

Składniki :

  • 5 pęczków botwinki ( miałam centralnie z pola jeszcze nie urosła jak widać więc,aż 5 pęczków potrzebowałam)

 

  • marchewka 1 szt ( starta na tarce)

 

  • włoszczyzna kostka 4 łyżki ( marchew , pasternak, seler ,por)

 

Dodatkowo:

 

 

 

 

  • jaja 4 szt

Sposób przygotowania:

Botwinka na smażonych warzywach

Wykonanie:

Do garnka wlewamy wodę koło 2 litrów, dodajemy ziele i listek lekko dosalamy i gotujemy z 20 minut. Botwinkę ( listki i maleńkie buraczki myjemy, skrobiemy) odcinamy łodyżki i małe buraczki i kroimy drobno. Przekładamy pokrojone łodyżki i buraczki na patelnię. Obieramy marchew, ścieramy na tarce i dodajemy do buraczków. Wsypujemy 4 łyżki włoszczyzny i dusimy, a potem podsmażamy wszystko razem. Podsmażone warzywa dodajemy do gotującej wody i na małym ogniu gotujemy koło 15 minut. Listki od botwinki kroimy drobno i dodajemy do wywaru warzywnego i gotujemy jeszcze z 15 minut. Śmietanę mieszamy w kubeczku z łyżką gorącej zupy ( nie zważy nam się wtedy ) i wlewamy do naszej botwinki. Gotujemy jaja i jedno kładziemy na talerz ( kroimy w ćwiartki) zalewamy botwinką. Moja botwinka ma inny smak i kolor, ale wyszła rewelacyjna.

Botwinka na smażonych warzywach
Botwinkę ( listki i maleńkie buraczki myjemy , skrobiemy) odcinamy łodyżki i małe buraczki i kroimy drobno.
Botwinka na smażonych warzywach
Przekładamy pokrojone łodyżki i buraczki na patelnię . Obieramy marchew , ścieramy na tarce i dodajemy do buraczków . Wsypujemy 4 łyżki włoszczyzny i dusimy , a potem podsmażamy wszystko razem .
Botwinka na smażonych warzywach
Podsmażone warzywa dodajemy do gotującej wody i na małym ogniu gotujemy koło 15 minut.
Botwinka na smażonych warzywach
Listki od botwinki kroimy drobno i dodajemy do wywaru warzywnego i gotujemy jeszcze z 15 minut.
Botwinka na smażonych warzywach
Śmietanę mieszamy w kubeczku z łyżką gorącej zupy ( nie zważy nam się wtedy ) i wlewamy do naszej botwinki.