Sposób przygotowania:
Botwinka na smażonych warzywachWykonanie:
Do garnka wlewamy wodę koło 2 litrów, dodajemy ziele i listek lekko dosalamy i gotujemy z 20 minut. Botwinkę ( listki i maleńkie buraczki myjemy, skrobiemy) odcinamy łodyżki i małe buraczki i kroimy drobno. Przekładamy pokrojone łodyżki i buraczki na patelnię. Obieramy marchew, ścieramy na tarce i dodajemy do buraczków. Wsypujemy 4 łyżki włoszczyzny i dusimy, a potem podsmażamy wszystko razem. Podsmażone warzywa dodajemy do gotującej wody i na małym ogniu gotujemy koło 15 minut. Listki od botwinki kroimy drobno i dodajemy do wywaru warzywnego i gotujemy jeszcze z 15 minut. Śmietanę mieszamy w kubeczku z łyżką gorącej zupy ( nie zważy nam się wtedy ) i wlewamy do naszej botwinki. Gotujemy jaja i jedno kładziemy na talerz ( kroimy w ćwiartki) zalewamy botwinką. Moja botwinka ma inny smak i kolor, ale wyszła rewelacyjna.