Sposób przygotowania:
Szybka botwinka na rosole
Rosół z poprzedniego dnia odcedzić. Zostawić marchewkę, pietruszkę i seler - włoszczyznę dowolnie pokroić albo grubo utrzeć i ponownie połączyć z rosołem.
Botwinkę przebrać, wypłukać pod bieżącą zimną wodą, odcedzić i pokroić w paseczki razem z łodyżkami, po czym dodać do gorącego rosołu. Gotować na małym płomieniu, aż liście zmiękną.
Ziemniaki pokroić w drobną kostkę, zalać jak najmniejszą ilością gorącej wody, doprawić jarzynką do zup lub solą i ugotować do miękkości. Wlać do zupy razem z wywarem.
Zupę połączyć z drobno utartymi buraczkami z zalewy octowej, doprawić cukrem, czosnkiem, pieprzem i płynną przyprawą do zup. Na końcu dodać drobniutko posiekany koperek i młody lubczyk.
Na talerzu zupę przybrać kleksem kwaśnej gęstej śmietany i posypać posiekanym jajkiem na twardo.
Buraki marynowane można zastąpić startym gotowanym burakiem, a całość doprawić sokiem z cytryny lub octem jabłkowym.
Botwinkę przebrać, wypłukać pod bieżącą zimną wodą, odcedzić i pokroić w paseczki razem z łodyżkami, po czym dodać do gorącego rosołu. Gotować na małym płomieniu, aż liście zmiękną.
Ziemniaki pokroić w drobną kostkę, zalać jak najmniejszą ilością gorącej wody, doprawić jarzynką do zup lub solą i ugotować do miękkości. Wlać do zupy razem z wywarem.
Zupę połączyć z drobno utartymi buraczkami z zalewy octowej, doprawić cukrem, czosnkiem, pieprzem i płynną przyprawą do zup. Na końcu dodać drobniutko posiekany koperek i młody lubczyk.
Na talerzu zupę przybrać kleksem kwaśnej gęstej śmietany i posypać posiekanym jajkiem na twardo.
Buraki marynowane można zastąpić startym gotowanym burakiem, a całość doprawić sokiem z cytryny lub octem jabłkowym.