Sposób przygotowania:
Zupa cebulowaETAP 1:
Cebule kroimy w piórka i smażymy na maśle - smażymy na wolnym ogniu, z dodatkiem łyżeczki cukru, przez ok. 30 minut, aż cebula nabierze brązowego koloru.
ETAP 2:
Do cebuli dodajemy przyprawy (listek laurowy, sól, pieprz, tymianek), wlewamy wino. Gotujemy 10-15 minut.
ETAP 3:
Dodajemy bulion. Gotujemy kolejne 15 minut. Zupa powinna być dość gęsta. Zupę możemy zblendować.
Śmietanę łączymy z niewielką ilością zupy, łączymy z całą zupą, doprowadzamy do zagotowania.
ETAP 4:
Zupę przelewamy do kokilek do zapiekania. Opcjonalnie, każdą porcję zupy przykrywamy plastrem sera żółtego. Zupę podpiekamy w piekarniku w 180 st. C przez ok. 5 minut.