Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Zupa cebulowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Klasyk kuchni francuskiej- zupa cebulowa. Rewelacyjnie smakuje zwłaszcza po zapieczeniu z serem żółtym, podana z grzankami.

Zupa cebulowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zupa cebulowa

 

  • 0,5 kg cebuli
  • 40 g masła
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • 750 ml bulionu
  • łyżeczka cukru
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
  • 2 listki laurowe
  • 3 plastry sera żółtego (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Zupa cebulowa

ETAP 1:

Zupa cebulowa
Cebule kroimy w piórka i smażymy na maśle

Cebule kroimy w piórka i smażymy na maśle - smażymy na wolnym ogniu, z dodatkiem łyżeczki cukru, przez ok. 30 minut, aż cebula nabierze brązowego koloru.

ETAP 2:

Zupa cebulowa
Do podsmażonej cebuli dodajemy białe wytawne wino

Do cebuli dodajemy przyprawy (listek laurowy, sól, pieprz, tymianek), wlewamy wino. Gotujemy 10-15 minut.

ETAP 3:

Zupa cebulowa
Dodajemy bulion i gotujemy zupę. Na koniec dodajemy śmietanę.

Dodajemy bulion. Gotujemy kolejne 15 minut. Zupa powinna być dość gęsta. Zupę możemy zblendować.
Śmietanę łączymy z niewielką ilością zupy, łączymy z całą zupą, doprowadzamy do zagotowania.

ETAP 4:

Zupa cebulowa
Zupa doskonale smakuje po zapieczeniu w piekarniku, np. pod plastrem sera

Zupę przelewamy do kokilek do zapiekania. Opcjonalnie, każdą porcję zupy przykrywamy plastrem sera żółtego. Zupę podpiekamy w piekarniku w 180 st. C przez ok. 5 minut.