WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 907]

Jarzynowa na schabie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupa jarzynowa tradycyjna na kawałkach mięsa schabowego z dodatkiem zacierek. Pyszna, prosta zupa idealna na co dzień.

Jarzynowa na schabie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jarzynowa na schabie

 

Sposób przygotowania:

Jarzynowa na schabie

ETAP 1:

Warzywa umyć i obrać. Ziemniaki pokroić w większą kostkę. Marchewkę i pietruszkę pokroić w plasterki. Selera włożyć w całości.

Pora drobno pokroić. Wszystkie warzywa włożyć do garnka.

Mięso umyć pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do warzyw. Zalać wodą tyle aby przykryła wszystkie składniki w garnku. Włożyć listek laurowy, ziele angielskie. Wsypać trochę pieprzu i soli. Zupę zagotować.

Wrzucić kostkę rosołową. Z mąki i jajka zagnieść ciasto i porwać na małe zacierki. Zacierki wrzucić do zupy. Gotować aż warzywa i zacierki będą miękkie. Pod koniec wsypać kaszę manną, posiekany koperek i roztarty majeranek.

Wlać łyżkę śmietany i gotować kilkanaście minut. Rozlać na talerze.

Jarzynowa na schabie
Zupa jarzynowa po ugotowaniu w garnku przed rozlaniem
Jarzynowa na schabie
Ciasto na zacierki po zagnieceniu przed zrobieniem zacierek
Jarzynowa na schabie
Pokrojone warzywa i mięso zalane wodą i przyprawione
Jarzynowa na schabie
Pokrojone warzywa i schab zalane wodą przed włożeniem przypraw