Sposób przygotowania:
Jarzynowa na schabieETAP 1:
Warzywa umyć i obrać. Ziemniaki pokroić w większą kostkę. Marchewkę i pietruszkę pokroić w plasterki. Selera włożyć w całości.
Pora drobno pokroić. Wszystkie warzywa włożyć do garnka.
Mięso umyć pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do warzyw. Zalać wodą tyle aby przykryła wszystkie składniki w garnku. Włożyć listek laurowy, ziele angielskie. Wsypać trochę pieprzu i soli. Zupę zagotować.
Wrzucić kostkę rosołową. Z mąki i jajka zagnieść ciasto i porwać na małe zacierki. Zacierki wrzucić do zupy. Gotować aż warzywa i zacierki będą miękkie. Pod koniec wsypać kaszę manną, posiekany koperek i roztarty majeranek.
Wlać łyżkę śmietany i gotować kilkanaście minut. Rozlać na talerze.