eska

eska

Starszy Kucharz
[Przepisów: 36]

Botwinka - zupa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Szybka zupka wiosenna - delikatna i smaczna

Botwinka - zupa

Składniki:

Botwinka - zupa

 

  • Pęczek botwinki (młode buraczki z liśćmi)
  • 3 łyżki śmietany kremówki
  • 2-3 łyżeczki octu winnego
  • szczypta cukru
  • przyprawa typu vegetta, pieprz
  • 2-3 ziela angielskie, ząbek czosnku
  • mała marchewka, pół pietruszki.
  • Jeśli ktoś lubi - 4 - 5 średnich ziemniaków pokrojonych w kostkę.
  • Jako baza bulion lub wywar zrobiony na kiełbasce lub żeberkach.

Sposób przygotowania:

Botwinka - zupa
Najszybsza wersja zupy jaką robię jest na typowej kiełbasie do tzw "zgrzania na ciepło".
Wkładam kiełbasę lub dwie do garnka, nalewam wody ( 2l) i zaczynam gotować. Zanim woda zacznie wrzeć dodaję obrana i pokrojoną w kostkę lub talarki marchewkę, kawałek pietruszki i ziemniaczki. Przyprawiam vegettą, pieprzem, wrzucam kulki ziela i ząbek czosnku. Gotuję do czasu, aż ziemniaki będą prawie miękkie. Wtedy dokładam umytą wcześniej i drobno posiekana botwinkę - razem z buraczkami. Gotuję około 7-10 minut. Liście szybko miękną.Dodaję szczyptę cukru. Jak liście zmiękną doprawiam octem, wlewam śmietanę -najlepiej najpierw do kubka i wymieszać ją z 3 łyżkami zupy -potem wlać. Śmietany nie powinno być za dużo. Lekko zabielamy.
Nakładamy do miseczek i zjadamy:)

Smacznego!

Tagi:

przyprawy