Sposób przygotowania:
Botwinka - zupa
Najszybsza wersja zupy jaką robię jest na typowej kiełbasie do tzw "zgrzania na ciepło".
Wkładam kiełbasę lub dwie do garnka, nalewam wody ( 2l) i zaczynam gotować. Zanim woda zacznie wrzeć dodaję obrana i pokrojoną w kostkę lub talarki marchewkę, kawałek pietruszki i ziemniaczki. Przyprawiam vegettą, pieprzem, wrzucam kulki ziela i ząbek czosnku. Gotuję do czasu, aż ziemniaki będą prawie miękkie. Wtedy dokładam umytą wcześniej i drobno posiekana botwinkę - razem z buraczkami. Gotuję około 7-10 minut. Liście szybko miękną.Dodaję szczyptę cukru. Jak liście zmiękną doprawiam octem, wlewam śmietanę -najlepiej najpierw do kubka i wymieszać ją z 3 łyżkami zupy -potem wlać. Śmietany nie powinno być za dużo. Lekko zabielamy.
Nakładamy do miseczek i zjadamy:)
Smacznego!
Wkładam kiełbasę lub dwie do garnka, nalewam wody ( 2l) i zaczynam gotować. Zanim woda zacznie wrzeć dodaję obrana i pokrojoną w kostkę lub talarki marchewkę, kawałek pietruszki i ziemniaczki. Przyprawiam vegettą, pieprzem, wrzucam kulki ziela i ząbek czosnku. Gotuję do czasu, aż ziemniaki będą prawie miękkie. Wtedy dokładam umytą wcześniej i drobno posiekana botwinkę - razem z buraczkami. Gotuję około 7-10 minut. Liście szybko miękną.Dodaję szczyptę cukru. Jak liście zmiękną doprawiam octem, wlewam śmietanę -najlepiej najpierw do kubka i wymieszać ją z 3 łyżkami zupy -potem wlać. Śmietany nie powinno być za dużo. Lekko zabielamy.
Nakładamy do miseczek i zjadamy:)
Smacznego!
dusia30