szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Botwinkowa na skrzydełkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Zupa botwinkowa na skrzydełkach podana z jajkiem

Botwinkowa na skrzydełkach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Botwinkowa na skrzydełkach

 

  • 4 skrzydłka z kurczaka
  • pęczek botwinki z buraczkami
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kilka ziemniaków
  • sól
  • pieprz
  • koperek
  • jajka
  • 400 ml kefiru naturalnego

Sposób przygotowania:

Botwinkowa na skrzydełkach
Skrzydełka myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy ok 1,5 l wody i gotujemy. Dorzucamy pokrojone w kostkę marchewkę i pietruszkę. Ziemniaki obieramy kroimy na kawałki i dorzucamy kiedy zupa już zacznie się gotować. Kiedy warzywa będą prawie miękkie dorzucamy pokrojoną na kawałki botwinkę z obranymi i pokrojonymi w kostkę buraczkami. Całość gotujemy jeszcze 10 minut, doprawiamy solą, i pieprzem. Zabielamy kefirem naturalnym, dodajemy drobno posiekamy koperek i gotujemy kilka minut. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.
Botwinkowa na skrzydełkach
Potrzebujemy warzywa skrzydełka kefir i jajak
Botwinkowa na skrzydełkach
Pietruszkę i marchewki kroimy w kosteczkę
Botwinkowa na skrzydełkach
Liście botwinki i buraczki kroimy drobno
Botwinkowa na skrzydełkach
Siekamy świeży koperek i dodajemy do zupy.