BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Botwinkowe małe co nieco z jajkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 2/5 głosów: 3

Polecam małe co nie co z młodej botwinki. Można by nazwać taką zupę barszczykiem z botwinki w mojej wersji, która mnie i mojej rodzince bardzo zasmakowała.

Botwinkowe małe co nieco z jajkiem

Składniki:

Botwinkowe małe co nieco z jajkiem

 

  • botwinka 2 pęczki w zależności od wielkości pęczka,
  • bulion mięsny 2 szklanki,
  • marchewka 1 szt,
  • ziemniaki 2 szt,
  • sól, pieprz do smaku,
  • ocet i cukier do smaku,
  • mąka 2 łyżki,
  • woda 1/4 szklanki,
  • śmietana 3 -4 łyżki,
  • ugotowane na twardo jajka,

Sposób przygotowania:

Botwinkowe małe co nieco z jajkiem
Botwinkę obrać, oczyścić dobrze wypłukać.

Pokroić w mniejsze kawałki.

Włożyć do garnka ,dodać obraną pokrojoną w plastry marchewkę oraz obrane opłukane pokrojone w kostkę ziemniaki.

Gotować około 15 minut.

Następnie zmiksować blenderem wlać 2 szklanki bulionu i gotować jeszcze około 15 -20 minut, doprawić do smaku pieprzem solą oraz octem i cukrem.

Na koniec zupę zagęścić wodą z mąką oraz zabielić śmietaną.

Posypać poszatkowaną natką pietruszki i koperkiem.



Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.

Tagi:

botwinka zupa