jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Brie w panierce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

To syte danie, które każdemu posmakuje:)

Brie w panierce Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Brie w panierce

 

  • Składniki na 2 syte porcje lub 4 lekkie:
  • 2 serki brie,
  • 1 jajko,
  • Bułka tarta do panierki,
  • Natka pietruszki,
  • Około 7 ziemniaków,
  • Olej do smażenia,
  • Dowolna surówka

 

Sposób przygotowania:

Brie w panierce
Obrane ziemniaki kroimy w kostkę. Tak przygotowane umieszczamy w głębokim, rozgrzanym tłuszczu i smażymy. Mają wyjść po prostu frytki, ale o innym kształcie:) W trakcie jak ziemniaki się smażą serki przecinamy na pół. Z każdego serka powinny powstać dwa cienkie trójkąty. Tak przygotowany ser panierujemy, najpierw w jajku, a następnie w bułce. Czynność powtarzamy ponownie w jajku i jeszcze raz w bułce. Gotowe serki smażymy na rozgrzanym oleju. Powinny się zrumienić z obu stron. Gotowy serowe kotlety przekładamy na talerze, posypujemy grubo posiekaną natką pietruszki. Serwujemy z usmażonymi ziemniakami i surówka.
Brie w panierce
Serki przecinamy wzdłuż aby powstały dwa cienkie trójkąty

Tagi:

jajko tarta jajka