akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Maślana bułka Brioche

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jedna z moich faworytek wśród bułek maślanych :) Naprawdę bardzo puszysta, mocno maślana i niezwykle pyszna! Przepis podpatrzony na blogu Moje Wypieki. Wychodzą z niego dwie takie bułeczki (jedna większa, druga mniejsza) Polecam!

Maślana bułka Brioche Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Maślana bułka Brioche

 

 

  • Dodatkowo:
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka

Sposób przygotowania:

Maślana bułka Brioche
1. Wszystkie składniki oprócz masła wyrobić za pomocą miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Na koniec dodać pokrojone w kostkę miękkie masło i ponownie wyrobić. Z ciasta uformować kulę, umieścić w misce oprószonej mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na około 2 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. 2. Ciasto ponownie wyrobić, podzielić na 18 części (8 dużych i 10 małych) Uformować z nich kulki. Duże ułożyć w większej keksówce wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, a małe w mniejszej keksówce również wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Keksówki z ciastem odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w 190st.C około 20 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce. Smacznego!
Maślana bułka Brioche
Upieczone bułeczki maślane Brioche.

Tagi:

jajko jajka