maagda23

maagda23

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 42]

Brioszki drożdżowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Drożdżowe ciasto idealne na śniadanie lub podwieczorek. Doskonale smakuje z kubkiem kakao lub mleka do picia.

Brioszki drożdżowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Brioszki drożdżowe

 

  • 400 g maki pszennej
  • 150 g masła
  • 50 g cukru
  • 2 płaskie łyżki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 35 g drożdży
  • 100 ml mleka
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Brioszki drożdżowe
Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku, dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki i wymieszać razem po czym odstawić na 10 minut. Mąkę, cukier oraz cukier waniliowy wymieszać razem, dodać 2 jajka i stopniowo dolewać rozpuszczone wcześniej i przestudzone masło oraz rozczyn drożdży zarabiając ciasto. Ciasto powinno być tłuste i miękkie. Zagniecione ciasto ostawić w omączonej misce i przykryte ściereczką na ok 40 minut do wyrośnięcia. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować masłem. Gdy ciasto wyrośnie należy je krótko zagnieść i uformować z niego wałek, który dzielimy na 12 równych części. Z każdej części ciasta formujemy bułeczkę i układamy je w tortownicy - 9 naokoło i 3 na środku. Odstawiamy do wyrośnięcia na 25 minut. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 30 - 35 minut. Jeszcze ciepłe posypujemy po wierzchu cukrem pudrem. Smacznego!
Brioszki drożdżowe
Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku, dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki.
Brioszki drożdżowe
Gotowe ciasto powinno być tłuste i miękkie.
Brioszki drożdżowe
Uformowane bułeczki układamy w tortownicy.
Brioszki drożdżowe
Jeszcze ciepłe posypujemy po wierzchu cukrem pudrem.

Tagi:

jajko jajka mak