Sposób przygotowania:
Brioszki drożdżowe
Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku, dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki i wymieszać razem po czym odstawić na 10 minut. Mąkę, cukier oraz cukier waniliowy wymieszać razem, dodać 2 jajka i stopniowo dolewać rozpuszczone wcześniej i przestudzone masło oraz rozczyn drożdży zarabiając ciasto. Ciasto powinno być tłuste i miękkie. Zagniecione ciasto ostawić w omączonej misce i przykryte ściereczką na ok 40 minut do wyrośnięcia. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować masłem. Gdy ciasto wyrośnie należy je krótko zagnieść i uformować z niego wałek, który dzielimy na 12 równych części. Z każdej części ciasta formujemy bułeczkę i układamy je w tortownicy - 9 naokoło i 3 na środku. Odstawiamy do wyrośnięcia na 25 minut. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 30 - 35 minut. Jeszcze ciepłe posypujemy po wierzchu cukrem pudrem. Smacznego!