Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Słodkie brioszki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Słodkie drożdżowe bułeczki- idealne na śniadanie

Słodkie brioszki

Składniki:

Słodkie brioszki

 

Sposób przygotowania:

Słodkie brioszki
Drożdże zalewamy mlekiem i zasypujemy cukrem. Po wymieszaniu odstawiamy na 15
minut.
Jajka wbijamy do miseczki i dokładnie roztrzepujemy widelcem.
Do drożdży
dosypujemy mąkę, sól i wlewamy jajka (trzebe zostawić troszkę do posmarowania bułeczek przed peiczeniem).

Mieszamy ciasto, łącząc wszystkie składniki- jak masa będzie jednolita zaczynamy dodawać po
kawałku pokrojonego w kostkę masła i przez cały czas wyrabiając ciasto ręką.
Wyrabiać trzeba do momentu aż ciasto będzie odchodziło od ręki- trwa to ok. 10 minut.
Gotowe
ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Teraz można przygotować formę muffinkową- do
każdego wgłębienia włożyć papilotkę.
Ciasto podzielić na 12 równych kawałków.
Z każdej części oderywamy mały kawałek ciasta i formujemy w dłoniach niewielką
kulkę, a z reszty lepimy większą kulkę. Wkładamy większe kulki do papilotek,
robimy palcem dziurkę w każdej z nich i do wgłębień wkładamy mniejszą kulkę.

Uformowane bułeczki zostawamy na pół godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte
bułeczki trzeba posmarować zostawionym, roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem.
Piec w 180 stopniach ok. 25 minut- bułeczki powinny się pięknie
zarumienić.Upieczone brioszki łamać lub przekrajać i podawać z ulubionym
dżemem.

Tagi:

jajko jajka