Sposób przygotowania:
Briosze z dżemem morelowym
Z drożdży, 1 łyżki cukru, pół szklanki mleka, pół szklanki mąki przygotowujemy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy drożdże zaczną buzować z pozostałych składników i zaczynu wyrabiamy ciasto do chwili, aż zacznie odchodzić od ręki. Nakrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie robimy z niego wałek, dzielimy na równe plastry z których formujemy bułeczki.trochę ciasta zostawiamy na wycięcie przykrywek. Wkładamy bułeczki do wysmarowanych foremek na muffiny. Za pomocą posypanego mąką kieliszka robimy w każdej dołek. Dżem morelowy mieszamy z mielonymi migdałami (a brzoskwiniowy z kokosem) i nakładamy po łyżce we wgłębienia. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy na 1 cm. Kieliszkiem wycinamy kółka które układamy na zagłębieniach z dżemem. Odstaw do wyrośnięcia . Gdy brioszki trochę podrosną smarujemy je jajkiem rozkłóconym z odrobiną wody. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 35 minut do chwili,aż ładnie się zarumienią, a patyczek po nakłuciu będzie suchy