Sposób przygotowania:
Brioszki odrywane z sosem waniliowym
Z drożdży , ciepłego mleka i łyżeczki cukru zrobić rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia . Do wyrośniętego rozczynu dodać mąkę , cukier, c . waniliowy ,sól , jajka , wszystko razem wyrabiać ręką około 10 minut , po tym czasie zacząć dodawać miękkie masło cały czas wyrabiając , ciasto wyrabiać do momentu aż zacznie odchodzić od ręki . Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia . wyrośnięte wyłożyć na stolnicę posypaną mąką , podzielić na 18 części , nadziewać dżemem formować kulki , układać jedna obok drugiej w formie o wymiarach 23x40 cm. Przykryć i poczekać aż wyrosną , wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem . Wstawić do nagrzanego do 175-180 *C piekarnika , piec około 25-30 minut . SOS WANILIOWY: Czekoladę połamać , wlać śmietankę i c. waniliowy , podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając aż c. waniliowy i czekolada się rozpuszczą , wystudzić i polać bułeczki . SMACZNEGO!!!
zbysiowa
gosia56
Bo