beetle

beetle

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Książka Kucharska: Smaczne dania mięsne. Kuchnia domowa.

Brizol babci Jadzi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jan Petelski, Kuchnia domowa, smaczne dania mięsne

Brizol babci Jadzi

Składniki:

Brizol babci Jadzi

 

  • pół kilo szynki wieprzowej bez kości,
  • 5  dag smalcu,
  • 3  dag mąki,
  • 3  dag masła,
  • pieprz, majeranek i  sól do smaku

Sposób przygotowania:

Brizol babci Jadzi
Mięso umyć i  pokroić na porcje w  poprzek włókien, następnie rozbić tłuczkiem i  uformować na okrągły kształt za pomocą rąk i  noża. Grubość brizola powinna wynosić 2-3  cm. Mięso posypać przyprawami i  mąką i  podsmażyć obustronnie na gorącym tłuszczu i  dokończyć smażenie na małym ogniu. Odlać tłuszcz, dodać masło i  roztopić je, przekładając brizol na drugą stronę. Tak gotowy brizol podawać z  ziemniaczkami lub frytkami i  surówką.

Tagi:

beza szynka bezy