Sposób przygotowania:
Brodet-zupa rybna
Przygotowanie:
Ryby morskie myje się bardzo dokładnie,oczyszcza i jeżeli możliwe,usuwa się ości.
Następnie dzieli się ryby na małe porcje.Cebulę kraje się w plastry i smaży na złoty kolor na oliwie,na cebulę kładzie się grube plastry pomidorów,na pomidorach kawałki ryby i posypuje się drobno posiekaną cebulą.Całość należy posolić i posypać pieprzem do smaku,zalać winem i octem winnym,dodać wodę i gotować zupę w odkrytym garnku na małym ogniu przez 45-50 minut,nie mieszając-można lekko potrząsnąć garnkiem.Zupę wyporcjowaną lub w wazie posypać zieloną pietruszką.
Ryby morskie myje się bardzo dokładnie,oczyszcza i jeżeli możliwe,usuwa się ości.
Następnie dzieli się ryby na małe porcje.Cebulę kraje się w plastry i smaży na złoty kolor na oliwie,na cebulę kładzie się grube plastry pomidorów,na pomidorach kawałki ryby i posypuje się drobno posiekaną cebulą.Całość należy posolić i posypać pieprzem do smaku,zalać winem i octem winnym,dodać wodę i gotować zupę w odkrytym garnku na małym ogniu przez 45-50 minut,nie mieszając-można lekko potrząsnąć garnkiem.Zupę wyporcjowaną lub w wazie posypać zieloną pietruszką.