nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Brokuł z fetą i prażonymi migdałami.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Wyrazista w smaku przekąska świetna także na kolację, może być traktowana jako sałatka lub szybka w przygotowaniu przystawka.

Brokuł z fetą i prażonymi migdałami. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Brokuł z fetą i prażonymi migdałami.

 

  • 1 średni brokuł
  • 1 opakowanie sera feta (270g)
  • 200 ml sosu czosnkowego
  • opakowanie migdałów w płatkach (70g)
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Brokuł z fetą i prażonymi migdałami.
Brokuł gotuję w wodzie bez dodatku soli (feta jest wystarczająco słona) starając się go nie rozgotować. Ugotowany, odcedzony i przestygnięty brokuł przekładam na dno wybranego naczynia, miski. Na brokuł wykładam sos czosnkowy, a na owym sosie układam pokrojoną w dość grubą kostkę fetę. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i podprażam na niej przez sekundkę płatki migdałowe. Obsypuję wcześniej umieszczone w misce składniki (brokuł i fetę z sosem czosnkowym) uprażonymi płatkami migdałowymi. Owa sałatka, przystawka jest od razu gotowa do spożycia.
Brokuł z fetą i prażonymi migdałami.
Ugotowany,odcedzony i przestudzony brokuł umieszczony na dnie miski.
Brokuł z fetą i prażonymi migdałami.
Umieszczony w naczyniu brokuł polany sosem czosnkowym.
Brokuł z fetą i prażonymi migdałami.
Brokuł polany sosem czosnkowym z ułożoną na wierzchu,pokrojoną fetą.
Brokuł z fetą i prażonymi migdałami.
Prażone,podsmażane na oliwie z oliwek płatki migdałowe.