Sposób przygotowania:
Brokułowa z szynką
Cebulę obrać, drobno posiekać. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w równą kostkę. W rondlu rozgrzać masło i zeszklić na nim cebulkę. Do cebuli wrzucić pokrojone ziemniaki i zalać gorącym bulionem dodając przy tym ocet balsamiczny. Gotować na małym ogniu pod przykryciem dopóki ziemniaki nie zmiękną. Moim wystarczyło 15 minut. W międzyczasie brokuły umyć, osuszyć i podzielić na różyczki. Przesmażyć je na rozgrzanym oleju uważając, żeby się nie przypaliły. Ugotowane ziemniaki zmiksować razem ze śmietaną, dodać podsmażone brokuły. Doprawić do smaku oregano, solą, pieprzem i cukrem. Wszystko razem gotować jeszcze na małym ogniu do uzyskania pożądanej miękkości brokułów. Szynkę pokroić w paski, zwinąć dekoracyjnie w różyczki. Przystroić nimi wyporcjowaną w talerzach zupę.
elzbieta8960
edytaha
Pomysł niestety nie mój, ale zupka była naprawdę zaskakująco smaczna i bardzo syta :)
jaNina
edytaha
Dzięki :) Nie byłoby tak różowo, gdybym jak w oryginale dała szwardzwaldzką :)