jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Brokułowe naleśniki pod beszamelem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

To pyszny pomysł na podanie naleśników. W takim wydaniu smakowały każdemu domownikowi. Oczywiście z farszem można dowolnie eksperymentować.

Brokułowe naleśniki pod beszamelem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Brokułowe naleśniki pod beszamelem

SKŁADNIKI

  • Naleśniki:
  • 2 szklanki mąki,
  • 2 duże jajka,
  • 2,5 szklanki mleka,
  • 0,5 szklanki wody,
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Sól, pieprz do smaku,
  • Olej do smażenia

 

  • Nadzienie:
  • 0,5 kg brokułu (2 małe),
  • 200 gram wędliny w kawałku,
  • 150 gram sera żółtego,
  • Beszamel:
  • 2 łyżki masła,
  • 1 zaokrąglona łyżka mąki,
  • Około 1,5 szklanki mleka,
  • Sól, pieprz do smaku,
  • Szczypta gałki muszkatołowej,
  • Dodatkowo:
  • Zielenina do podania (np. szczypiorek),
  • Tłuszcz do natłuszczenia formy

Sposób przygotowania:

Brokułowe naleśniki pod beszamelem

ETAP 1

Brokułowe naleśniki pod beszamelem
sporządzamy naleśnikowe ciasto

NALEŚNIKI:
Do miski wlewamy mleko oraz wodę. Dokładamy do nich pozostałe składniki ciasta, czyli mąkę, proszek do pieczenia, jajka i sól. Całość dokładnie miksujemy. Na rozgrzany olej wylewamy porcje przygotowanego ciasta.
Naleśniki smażymy z dwóch stron do lekkiego zrumienienia.

ETAP 2

Brokułowe naleśniki pod beszamelem
przygotowujemy składniki nadzienia

NADZIENIE:
Brokuł gotujemy na półtwardo w lekko osolonej wodzie. Ugotowanego odcedzamy. Wędlinę kroimy w kostkę. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.

ETAP 3

Brokułowe naleśniki pod beszamelem
na naleśniki nakładamy nadzienie

SOS:
Masło rozpuszczamy. Do rozpuszczonego dodajemy mąkę. Składniki mieszamy i podgrzewamy tak by powstała jasna zasmażka. Następnie dodajemy do niej stopniowo mleko. Po dodaniu całego mleka sos zagotowujemy i doprawiamy do smaku
PRZEKŁADANIE:
Żaroodporne naczynie natłuszczamy. Na środek każdego naleśnika wykładamy porcje brokułu, wędliny i sera żółtego. Naleśniki składamy formując „kwadratowe pakieciki”.

ETAP 4

Brokułowe naleśniki pod beszamelem
naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym

Uformowane przekładamy do przygotowanego naczynia.

ETAP 5

Brokułowe naleśniki pod beszamelem
całość lekko posypujemy serem żółtym

Wierzch naleśników polewamy sosem oraz oprószamy pozostałym serem. Tak przygotowane wkładamy do nagrzanego piekarnika. Całość zapiekamy około 30 minut w 180°C. Gotowe wyjmujemy, posypujemy zieleniną i podajemy na ciepło.