Sposób przygotowania:
Brokułowe naleśniki pod beszamelemETAP 1

NALEŚNIKI:
Do miski wlewamy mleko oraz wodę. Dokładamy do nich pozostałe składniki ciasta, czyli mąkę, proszek do pieczenia, jajka i sól. Całość dokładnie miksujemy. Na rozgrzany olej wylewamy porcje przygotowanego ciasta.
Naleśniki smażymy z dwóch stron do lekkiego zrumienienia.
ETAP 2

NADZIENIE:
Brokuł gotujemy na półtwardo w lekko osolonej wodzie. Ugotowanego odcedzamy. Wędlinę kroimy w kostkę. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
ETAP 3

SOS:
Masło rozpuszczamy. Do rozpuszczonego dodajemy mąkę. Składniki mieszamy i podgrzewamy tak by powstała jasna zasmażka. Następnie dodajemy do niej stopniowo mleko. Po dodaniu całego mleka sos zagotowujemy i doprawiamy do smaku
PRZEKŁADANIE:
Żaroodporne naczynie natłuszczamy. Na środek każdego naleśnika wykładamy porcje brokułu, wędliny i sera żółtego. Naleśniki składamy formując „kwadratowe pakieciki”.
ETAP 4

Uformowane przekładamy do przygotowanego naczynia.
ETAP 5

Wierzch naleśników polewamy sosem oraz oprószamy pozostałym serem. Tak przygotowane wkładamy do nagrzanego piekarnika. Całość zapiekamy około 30 minut w 180°C. Gotowe wyjmujemy, posypujemy zieleniną i podajemy na ciepło.
mocsłodkości
skuter5
lukrowanepierniczki