chef

chef

Szef Kuchni
[Przepisów: 16]

Brokułowy budyń z arabskim sosem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

brokuły innaczej

Brokułowy budyń z arabskim sosem

Składniki:

Brokułowy budyń z arabskim sosem

 

  • budyń :
  • brokuły św. około 0,5 kg(same kwiaty)
  • mleko 0,2 l
  • śmietana 30% 0,1 l
  • masło 100g
  • 12 żółtek
  • żelatyna 20g
  • sól , sok z cytryny , pierprz biały , cukier do smaku
  • sos:
  • jogurt nat. (najlepiej grecki) 0,5 kg
  • czosnek 2 zabki
  • mieta swieża 10 listków
  • tamarynd , sól i biały pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Brokułowy budyń z arabskim sosem
Przygotować formę budyniową dwa garnki i miseczkę , brokułę sparzyć około 2 min we wrzatku z dodatkiem soli i cukru, wstawić śmietankę z połowa mleka do zagotowania.doprawic sola ,pieprzem i cukrem.pozostałym mlekiem namoczyć żelatynę .dodajemy żelatynę do gorącego płynu ....żółtka utrzeć z masłem.do utartych żółtek dodawać stopniowo lekko ostudzone mleko ze smietanką .po dodaniu całości płynu masę przelać do garnka i lekko ogrzewając ( masa powinna odrobinę gęstnieć) ... pamiętamy o ciągłym mieszaniu... gdy masa osiągnie kosystencję lejącego budyniu zdejmujemy z ognia i czekamy mieszając co jakiśczas aż wystygnie do temperatury około 30 stopni...dodajemy uprzednio zblenderowane kwiaty brokuł i sok z cytryny ...energicznie mieszamy i całość przelewamy do formy ...wstawiamy do lodówki na kilka godzin ... gdyby pojawił się problem z wyjęciem budyniu z formy ... jedzcie go bezpośrednio z niej łyżka ...hehe ... a tak serio ułatwi wyjęcie, podgrzanie formy gorącą wodą ... ateraz sos ...czosnek z mietą i przyprawami utrzeć nożem na desce i dodać wszystko do jogurtu ...wymieszeć i już...