Sposób przygotowania:
Brokułowy budyń z arabskim sosem
Przygotować formę budyniową dwa garnki i miseczkę , brokułę sparzyć około 2 min we wrzatku z dodatkiem soli i cukru, wstawić śmietankę z połowa mleka do zagotowania.doprawic sola ,pieprzem i cukrem.pozostałym mlekiem namoczyć żelatynę .dodajemy żelatynę do gorącego płynu ....żółtka utrzeć z masłem.do utartych żółtek dodawać stopniowo lekko ostudzone mleko ze smietanką .po dodaniu całości płynu masę przelać do garnka i lekko ogrzewając ( masa powinna odrobinę gęstnieć) ... pamiętamy o ciągłym mieszaniu... gdy masa osiągnie kosystencję lejącego budyniu zdejmujemy z ognia i czekamy mieszając co jakiśczas aż wystygnie do temperatury około 30 stopni...dodajemy uprzednio zblenderowane kwiaty brokuł i sok z cytryny ...energicznie mieszamy i całość przelewamy do formy ...wstawiamy do lodówki na kilka godzin ... gdyby pojawił się problem z wyjęciem budyniu z formy ... jedzcie go bezpośrednio z niej łyżka ...hehe ... a tak serio ułatwi wyjęcie, podgrzanie formy gorącą wodą ... ateraz sos ...czosnek z mietą i przyprawami utrzeć nożem na desce i dodać wszystko do jogurtu ...wymieszeć i już...
Gość
Amberr8