Sposób przygotowania:
Brokuły w beszamelu zapiekane z serem
Brokuły ugotować we wrzącej wodzie lub przygotować na parze (mają być miękkie ale nie rozgotowane). Przygotować sos beszamelowy: w małym garnku roztopić masło (3 łyżki) i cały czas mieszając dodajemy mąkę, mieszać żeby nie utworzyły się grudki. Następnie powoli dolewamy mleko, mieszamy i gotujemy na małym ogniu aż utworzy się jednolia, dosyć gęsta masa, następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz, gałkę, wymieszać. Na koniec dodajemy połowę sera startego na tarce, i mieszać aż się rozpuści. Naczynie żaroodporne smarujemy łyżka masła, przekładamy do niego brokuły, polewamy sosem a na wierzch dajemy ser . Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego :)