mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Brokuły z chilli i sosem kokosowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bezmięsne danie obiadowe, można podawać z ryżem.

Brokuły z chilli i sosem kokosowym

Składniki:

Brokuły z chilli i sosem kokosowym

 

  • 1kg brokułów
  • 1 papryczka chilli
  • 3 marchewki
  • mały kawałek korzenia imbiru
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3/4 szkl bulionu warzywnego
  • 165g mleczka kokosowego z puszki
  • 2 łyżki sezamu
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny

Sposób przygotowania:

Brokuły z chilli i sosem kokosowym
Brokuły oczyścić, umyć, osączyć, podzielić na różyczki. Marchewki obrać, umyć i pokroić w plasterki. Chilli umyć, usunąć pestki, drobno pokroić. Imbir obrać, umyć i posiekać. Cebulę i czosnek obrać, umyć, pokroić w kostkę. Do garnka wlać 3 łyżki bulionu, dodać cebulę i czosnek, dusić 3 minuty. Dodać marchewkę, chilli, imbir, mleczko kokosowe i resztę bulionu. Zagotować, przykryć i dusić 5minut. Dodać brokuły, zagotować, gotować 10minut. Sezam uprażyć na suchej patelni. Warzywa przyprawić solą i pieprzem, dodać sos sojowy, skórkę z cytryny, wymieszać. Gotowe danie przełożyć do miski i posypać sezamem. Podawać na ciepło.

Tagi:

sosy brokuły