Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Brownie chlebowe z malinami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne chlebowe ciasto z dodatkiem dżemu malinowego.

Brownie chlebowe z malinami

Składniki:

Brownie chlebowe z malinami

 

  • czerstwy chleb - 25 dag
  • mleko - 1 szkl.
  • jajko - 2 szt.
  • cukier - 0,5 szkl.
  • masło - 2 łyżki
  • kakao - 2 łyżki
  • olejek waniliowy - 1 łyżeczka

 

  • Dodatkowo:
  • dżem malinowy

 

Sposób przygotowania:

Brownie chlebowe z malinami
Chleb kruszymy. Zalewamy gorącym mlekiem. Mieszamy przygniatając widelcem, aby cały chleb nasiąknął. ( Możemy zmiksować blenderem ). W oddzielnej misce miksujemy jajka, cukier, masło, kakao i olejek waniliowy. Dodajemy papkę chlebową ciągle miksując. Dół blachy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem i wlewamy masę. Pieczemy ok. 40 minut w temp. 180C.* Na dużej blasze ciasto wychodzi niskie , dlatego podałam je w formie kanapki przekładając dżemem malinowym. Śmiało możemy je zrobić z najmniejszej tortownicy - wyjdzie wysokie i do podania wystarczy np. posypać cukrem pudrem.Pycha!

Tagi:

jajko chleb jajka