Ewa

Ewa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Brownie malinowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszne, wilgotne i mocno czekoladowe ciasto z dodatkiem orzeźwiających malin to idealne ciasto dla każdego smakosza.

Brownie malinowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Brownie malinowe

 

  • Składniki:
  • · 400 g masła
  • · 200 g gorzkiej czekolady
  • · 200 g czekolady mlecznej
  • · 5 jajek
  • · łyżka kawy rozpuszczalnej
  • · 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • · 2 szklanki cukru waniliowego domowego
  • · 11/4 szklanki mąki pszennej
  • · 1 łyżka proszku do pieczenia
  • · szczypta soli
  • · 500 g malin

Sposób przygotowania:

Brownie malinowe
Czekoladę rozpuszczamy nad gorącą kąpielą wodną razem z masłem. Do przestudzonej masy czekoladowej dodajemy jajka zmiksowane uprzednio z kawą, wanilią i cukrem. Stopniowo dodajemy połączoną mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Ciasto przelewamy do dużej formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Na wierzchu układamy maliny. Pieczemy ok. 45 minut, termoobieg, 180 stopni. Dekorujemy pudrem i świeżymi malinami.
Brownie malinowe
Etap 1 Brownie malinowe- przygotowanie ciasta
Brownie malinowe
Etap 2 Brownie malinowe- gotowe ciasto