domagi

domagi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 70]

Brownie w jajkach

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszne brownie w jajkach, które zaskoczy każdego, któremu podamy na stół tak zaserwowany deser. Świetny sposób na zobaczenie zaskoczonych min naszych gości.

Brownie w jajkach

Składniki:

Brownie w jajkach

 

  • 60 g oleju;

 

  • 40 g brązowego cukru;

 

  • 50 g cukru;

 

  • 60 g gorzkiej czekolady;

 

 

 

  • 1 łyżka cukru waniliowego;

 

 

 

  • 8 skorupek jaj

Sposób przygotowania:

Brownie w jajkach
Na początku przygotowujemy skorupki jaj. W każdej skorupce należy zrobić dziurkę od szerszej strony ostrym nożem i powiększyć ją do średnicy około 1 cm. Wyciągnąć jajko ze skorupki pomagając sobie wykałaczką. Wnętrze dokładnie umyć, zalać wrzątkiem, żeby woda nalała się do środka i gotować około 5 minut. Wodę wylać, skorupki wysuszyć. Olej, cukry, miód i połamaną czekoladę włożyć do rondla, ustawić na małym ogniu i podgrzewać do rozpuszczenia, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia. W misce przesiać mąkę i kakao, dodać do rondla i wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Formę na muffinki wyłożyć folią aluminiową, tak, żeby jajka stały pionowo i się nie przewracały, napełnić skorupki do 3/4 wysokości. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni, włożyć jajka i piec około 25 minut. Dowolnie udekorować.