Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Brownie wg Pascala

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Troszkę zmodyfikowany przepis na ciasto brownie wg Pascala Brodnickiego. Muszę przyznać, że to chyba najsmaczniejsze ciasto tego typu, jakie do tej pory jadłam. Gorąco polecam:)

Brownie wg Pascala Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Brownie wg Pascala

 

Sposób przygotowania:

Brownie wg Pascala
4 tabliczki czekolady deserowej połamać na mniejsze kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Masło roztopić i ostudzić. Do masła dodać cukier i ubijać tak długo, aż cukier prawie się rozpuści. Do tego dodawać po jednym jajku i za każdym razem dobrze ubić. Do masy dodawać powoli roztopioną czekoladę i cały czas mieszać. Dodać kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Pozostałą czekoladę deserową i białą czekoladę grubo posiekać. Posiekane czekolady dodać do masy czekoladowej i wymieszać. Ciasto przelać do foremki (23 x 36 cm). Piec 200 stopniach przez ok. 40 minut. Ciasto wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Upieczone ciasto dobrze ostudzić.
Brownie wg Pascala
Cztery tabliczki czekolady deserowej roztopione w kąpieli wodnej.
Brownie wg Pascala
Cukier dodany do roztopionego i ostudzonego masła.
Brownie wg Pascala
Roztopiona czekolada wymieszana z masą maślano jajeczną.
Brownie wg Pascala
Dwie posiekane czekolady dodane do masy czekoladowej.