Mama niejadka

Mama niejadka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 141]

Brownie z burakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Brownie bezglutenowe z dodatkiem pieczonego buraka. Idealne na deser dla będących na diecie 3xbez :)

Brownie z burakami

Składniki:

Brownie z burakami

 

  • 500 g upieczonych buraków (waga po obraniu)
  • szklanka mąki ryżowej
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • łyżka karobu
  • łyżka kakao
  • 2-3 łyżki miodu (lub ksylitolu)
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)

Sposób przygotowania:

Brownie z burakami
Buraki upiec około godzinę (zawinięte w folię aluminiową) w piekarniku w 180stopniach. Przestygnięte buraki obrać i zetrzeć na tarce. Dodać szklankę mąki i resztę składników. Miód można zastąpić ksylitolem. Dokładnie zblendować.

Można dodać przepołowione truskawki.

Przelać do formy. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach.