Sposób przygotowania:
Czekoladowe ciasto z burakamiPierwszy etap:

Buraki dokładnie myjemy. Gotujemy do miękkości. Studzimy. Obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Drugi etap:

Czekoladę drobno siekamy i roztapiamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Jajka wbijamy do miski i ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i olejem. Następnie dodajemy czekoladę i buraczki. Mieszamy.
Trzeci etap:

Mąkę pszenną mieszamy z żytnią, proszkiem do pieczenia, solą i kakao. Całość przesiewamy i dodajemy do ciasto. Dokładnie mieszamy.
Czwarty etap:

Średniej wielkości formę smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Przelewamy ciasto i wyrównujemy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 50 minut (najlepiej stopień upieczenia sprawdzić drewnianym patyczkiem).
Smacznego!