Sposób przygotowania:
Clafoutis z burakami i karmelizowaną marchwią
Buraki owinąć oddzielnie w folię aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st. na 40 minut. Następnie odwinąć je z folii, ostudzić i obrać ze skórki. Pokroić w spore kawałki.
Marchewki obrać, pokroić w mniejsze kawałki i włożyć do rondelka. Wlać tyle wody, żeby lekko przykrywała marchewkę i wsypać cukier oraz łyżeczkę tymianku. Dodać oliwę i całość gotować aż marchewka będzie al dente. Pokroić marchew w plastry i razem z burakami umieścić w naczyniu żaroodpornym. Wymieszać z kawałkami ricotty i posypać solą, pieprzem i tymiankiem.
Przygotować ciasto - jajka, żółtka i kremówkę ubić na puszystą masę. W osobnej misce wymieszać mąkę z łyżeczką soli i tymianku. Przelać masę jajeczną i wymieszać mikserem na średnich obrotach. Ciastem zalać warzywa.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. na 30 minut.
Marchewki obrać, pokroić w mniejsze kawałki i włożyć do rondelka. Wlać tyle wody, żeby lekko przykrywała marchewkę i wsypać cukier oraz łyżeczkę tymianku. Dodać oliwę i całość gotować aż marchewka będzie al dente. Pokroić marchew w plastry i razem z burakami umieścić w naczyniu żaroodpornym. Wymieszać z kawałkami ricotty i posypać solą, pieprzem i tymiankiem.
Przygotować ciasto - jajka, żółtka i kremówkę ubić na puszystą masę. W osobnej misce wymieszać mąkę z łyżeczką soli i tymianku. Przelać masę jajeczną i wymieszać mikserem na średnich obrotach. Ciastem zalać warzywa.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. na 30 minut.