czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Brownie z buraków

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Ciasto smaczne i bardzo zdrowe, szczególnie polecam je osobom, które mają anemię, bo buraki zawierają dużo żelaza.

Brownie z buraków Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Brownie z buraków

 

Sposób przygotowania:

Brownie z buraków
Mąkę przesiać wraz z kakao, wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, solą, soda i siemieniem lnianym. Buraki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać pokrojonego w plastry banana. Zmiksować na gładkie puree. Dodać olej rzepakowy oraz mleko. Dokładnie wymieszać, dodać suche składniki, wymieszać, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Na koniec wlać stopioną na parze, jeszcze ciepłą czekoladę. Wymieszać i przelać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą formę o wym. 24x27cm. Piec ok. 30min w temp. 180st - ciasto musi być nieco wilgotne. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Brownie z buraków
Wszystkie skąłdniki łączymy i dokładnie mieszamy
Brownie z buraków
Ciasto przelewamy do formy 24x27cm, pieczemy